Olej laurowy – do czego służy?

Olej laurowy znany jest przede wszystkim jako składnik mydła z Aleppo. Jednak sam olej ma bardzo wiele właściwości prozdrowotnych i kosmetycznych. Można nim wyleczyć stany zapalne pojawiające się na skórze czy zahamować wypadanie włosów. Skąd pochodzi olej laurowy? I co warto o nim wiedzieć?

Olej z owoców wawrzynu szlachetnego

Laurus nobilis, czyli wawrzyn szlachetny to wiecznie zielony krzew, czasem nazywany też niskim drzewem, które wywodzi się ze Wschodu. Najczęściej jest uprawiany w Grecji, Turcji, we Włoszech czy na wybrzeżu adriatyckim m.in. w Słowenii. Sama roślina ma liście o kształcie eliptycznym, które nazywane są powszechnie liściem laurowym i są powszechnie stosowaną przyprawą nawet w kuchni polskiej. Jednak sam olej laurowy pozyskuje się z małych, jajowatych, ciemnobrunatnych owoców. Dojrzałe owoce zawierają aż 40% kwasów tłuszczowych i 1% olejków eterycznych, dlatego sam olej ma bogate właściwości i intensywny zapach. Warto jednak zauważyć, że choć oleje są znane z pozostawiania na skórze tłustej warstwy to olej laurowy wchłania się w skórę powoli, ale takiej warstwy okluzyjnej nie zostawia.

Właściwości kosmetyczne oleju laurowego

Mimo, że czysty olej laurowy pozyskiwany na gorąco także nadaje się do celów spożywczych to o wiele częściej stosowany jest w kosmetyce. Olej ten zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, które zwalniają proces starzenia się cery, ma także olejki eteryczne czy substancje przeciwzapalne i antyseptyczne. W oleju występują glicerydy kwasu laurynowego i palmitynowego, olejowego oraz linolowego. Dlatego uznaje się, że olej laurowy ma działanie: dezynfekujące, oczyszczające, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, a nawet przeciwpasożytnicze. Można go stosować także jako środek odstraszający komary.

Głównie jednak stosuje się go zewnętrznie w leczeniu problemów skórnych. Działa kojąco i odkażająco między innymi w łuszczycy, na wypryski, trądzik o podłożu bakteryjnym czy na zakażenia grzybicze. Co ciekawe działa też przeciwłupieżowo, a nawet może pomóc pozbyć się wszawicy, a do tego wzmacnia cebulki włosowe i hamuje wypadanie włosów.

Jak stosować olej laurowy?

Najbardziej znanym kosmetykiem z olejem laurowym jest mydło z Aleppo. Najczęściej sięgają po nie osoby z problemami skórnymi, takimi jak trądzik, ponieważ bardzo dobrze oczyszcza cerę, a jednocześnie jej nie podrażnia tak jak robią to inne środki myjące. Można je stosować także jako delikatną maseczkę oczyszczającą. Wystarczy rozpienione mydło zostawić na twarzy na 10 minut i spłukać. Cera będzie miękka, czysta, a sebum uregulowane.

Sam olej laurowy można też dodawać do maseczek z glinki np. zielonej, w celu zrobienia maseczki przeciwtrądzikowej. Można też dodać go do porcji szamponu i pozostawić na kilka minut rozpieniony szampon we włosach, aby je dogłębnie oczyścić. Polecane jest to zwłaszcza na łupież. Można też dodać go do porcji oleju do olejowania włosów i wykonać zabieg jak zwykle.

Comments are Disabled